Hvor lang tid tog det?

By Lasse, 11/09/2013

Det spørgsmål, jeg har fået allerflest gange efter udgivelsen af PR, er: Hvor lang tid tog det at skrive den? Mit svar er næsten altid: Det kommer an på hvor meget man tæller med. Spørgeren ser aldrig ud til at være tilfreds med det svar, så her kommer en lidt mere præcis udgave.

Dybt i mine gemmer ligger den første en-sides synopsis med titlen PR øverst. Den er dateret marts 2007. PR blev udgivet 25. september 2009, så alt i alt er der altså gået omkring 2½ år fra jeg formulerede ideen til jeg stod med bogen i hånden. (Den nævnte synopsis var i øvrigt tænkt som en spillefilm, men jeg kunne ikke finde filmselskaber som umiddelbart havde lyst til at gå i kast med et projekt fra en totalt ukendt manuskriptforfatter.)

Jeg gik for alvor i gang med selve romanen den 30. juli 2007. Regnet fra den dag gik der i alt to år og to måneder. Hovedparten af den tid var dog ventetid; første udkast tog kun 2½ måned at skrive. Derefter kom der en masse om- og gennemskrivninger plus korrekturarbejde, så hele skriveprocessen, fra begyndelsesbogstavet til jeg sendte manuskripet til forlaget, tog cirka otte måneder.

Forlaget tog ni måneder om at læse og tage stilling til bogen. Og fra jeg underskrev kontrakten til den endelige udgivelse, gik der yderligere omkring ni måneder.

Summasummarum: Skriveprocessen strakte sig over otte måneder, heraf omkring tre måneder på fuld tid, resten deltid. Læg ventetid, arbejdet med redaktørens kommentarer, korrekturrettelser, produktionstid og det løse oveni, og vi lander på godt to år.

Som en bonus til særligt interesserede er her en slags onlinedagbog som jeg førte under arbejdet med første udkast. Den var mest til mig selv, men det kan godt være at andre vil synes det er sjovt at kigge inden for i skriveværkstedet.

Nogle ser det den anden vej rundt og stiller spørgsmål i stil med: “Hvor meget skriver du hver dag?” Hvis man tæller op og dividerer og springer mellemregningerne over, så er svaret at jeg under arbejdet med PR skrev omkring 1.300 ord om dagen i gennemsnit, og at det svarer til knap 5 bogsider.

Hvorfor interesserer  folk sig så meget for tidforbruget på at skrive en roman? Jeg ved det ikke, men måske fordi de også ligger inde med en ide eller to som ville gøre sig på tryk. Ét enkelt godt råd til dem: Prøv det.