PowerPoint dræber syv astronauter

By Lasse, 11/09/2013

PR opdager hovedpersonen, Christian, at det konsulentfirma han er havnet i, sælger produkter der i høj grad består af tom snak i farvestrålende PowerPoint præsentationer. Et sted siger han:

“Utroligt at der findes folk der gider betale penge for alt deres lort. PowerPoint præsentationer der hyler og blinker i sytten forskellige farver, så tror folk straks at det er udtryk for en højere visdom.”

En anden indædt kritiker af PowerPoint er en virkelig person, Edward Tufte, tidligere professor i statistik og informationsdesign ved Yale University. Han skriver blandt andet:

“At a minimum, a presentation format should do no harm. Yet the PowerPoint style routinely disrupts, dominates, and trivializes content. Thus PowerPoint presentations too often resemble a school play – very loud, very slow, and very simple.”

Fra en artikel i Wired (september 2003) med den utvetydige titel: PowerPoint is Evil.

Min fiktive hovedperson Christian og den virkelige professor Tufte har et langt stykke af vejen ret i deres skepsis over for PowerPoint. Problemet er at PowerPoint formatet simpelthen er dårligt til at præsentere information med bare en smule kompleksitet. Hvis alle tilhørere skal kunne se hvad der foregår på skærmen, skal grafik og bogstaver være så store at detaljerne går tabt. Forsøger man at formulere egentlig tekst i sine PowerPoint præsentationer, ved publikum ikke om de skal læse eller lytte. I stedet keder de sig. Begrænser man indholdet i plancherne til nogle få, enkle hovedpointer, mister man en masse værdifuldt materiale når folk som sædvanligt beder om “lige at få præsentationen på mail”.

Der er to veje uden om en klassisk PowerPoint ulykke. Enten kan man nøjes med rent visuelt indhold, som foto, figurer, tegninger. Det gør de centrale pointer fra det mundtlige oplæg lettere at huske. Eller man kan bruge PowerPoint som en hjælp til at holde styr på dagsordenen og eventuelle underpunkter, altså til at understøtte strukturen snarere end indholdet i sin præsentation.

Og de syv dræbte astronauter fra overskriften? Den 1. februar 2003 forulykkede rumfærgen Columbia og de syv ombordværende astronauter omkom. Årsagen var en skade på den ene vinge opstået under opsendelsen; skaden viste sig fatal da rumfærgen returnerede til jordens atmosfære. Skaden var i midlertidig registreret under opsendelsen og et hold ingenører arbejdede under de 14 dage turen varede på at anslå skadens omfang og mulige konsekvenser. Det værktøj de brugte til at formidle deres resultater var PowerPoint. I sit essay, The Cognitive Style of PowerPoint (2003), konkluderer Tufte på baggrund af en analyse af disse plancher, at det informationstab som brugen af PowerPoint medførte, var en medvirkende årsag til ulykken.

En anden måde at se svagheden ved PowerPoint er denne: Hvis du skal præsentere kompleks information som grundlag for vigtige beslutninger, hvilken visuel stil fortrækker du så? Den stil PowerPoint lægger op til, som minder lidt om displayet på en flippermaskine, eller en stil egnet til både at skabe overblik og videreformidle data, som vi fx kender det fra topografiske kort. Vil informationstunge, dataintensive præsentationer få dit publikum til at kede sig? Ikke hvis man skal tro Tufte:

“If your numbers are boring, then you’ve got the wrong numbers. If your words or images are not on point, making them dance in color won’t make them relevant. Audience boredom is usually a content failure, not a decoration failure.”

Fra PowerPoint is Evil , Wired, september 2003.

Held og lykke med dit næste PowerPoint show.